Naptár

Január 2019
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Erasmus blog

Az oldal statisztikája

MaMa108
TegnapTegnap1209
A hétenA héten3930
A hónapbanA hónapban12393
ÖsszesÖsszes160329

Karácsonyi ének

Azt nem tudjuk, hogy 110 évvel ezelőtt eleink adtak-e koncertet karácsonykor, – tudniillik iskolánk most ünnepelte alapításának évfordulóját - de a hagyományossá vált ünnepi koncertnek most is hatalmas sikere volt. Az iskola színes zenei palettát mutatott be, s az előadók mindegyike kapcsolódott vagy az iskolához vagy Rákosligethez.

Felemelő csengettyűszó nyitotta meg a koncertet. Részletek hangzottak el Csajkovszkij: Diótörő című balettjéből, melyet a 7.z osztály tanulóiból alakult csengettyű zenekar és az iskola tanári kórusa adott elő Majzik Anna vezényletével.

Már megmutatkozott a zenei és előadói tehetség az 1.z osztály tanulóiban, ahogyan örömmel és élvezettel előadták a Szeifner Judit által összeállított és betanított betlehemes játékot, melyet Beke Csilla gitárjátéka tett még színesebbé.

Ezután sorban csendültek fel a szebbnél szebb dallamok kicsik, nagyok és az éneklést, a zenélést máig is művelő egykori diákok előadásában.

 Az Örökdiák Tavasz Kórus Turczi Zsófia szóló éneklésével Karai József és Irving Berlin egy-egy dalát adta elő, melyet az örökifjú Princz Egonné, iskolánk egykori énektanára dirigált. Éva néni több mint 50 éve hű iskolánk zenei életéhez, s generációkat át- és összefogva tevékeny részese Liget zenei életének.

„Jöjj el, Betlehem!” – énekelte a Kicsinyek Kórusa Király Péter és Rettegi Zsolt karácsonyi oratóriumának részletét.  A csengő, tiszta gyerekhangokat Hlácsné Kurdi Ágnes és Hajdú Barnabás hegedűjátéka kísérte.  A régi, visszatérő diákok hangszeres játéka tette számunkra meghatóvá és színessé ezt a gyönyörű művet: Hlács István csellón, Csermely Réka fuvolán szólaltatott meg csodás dallamokat. Szegedi András és Fenyvesi Barnabás szólóéneke és Réthelyi Bálint trombitajátéka a hallgatók számára megkoronázta az előadást. A művet Szabó Ágnes vezényelte, aki a Kicsinyek Kórusát több mint 30 éve indította el, és sikerük azóta is töretlen.

Dávid Krisztinavezényletével felcsendült Britten csodálatos karácsonyi kórusműve, melyet Dávid Kinga fuvolajátéka kísért a Jubilate Nagykórus előadásában.

Bella Tibor igazgató úr karácsonyi gondolatai után Karai József emlékére az Összkar a zeneszerzőnek az ünnepre írt kórusműveit énekelte Dávid Krisztina vezetésével.

A zeneművekről, a zeneszerzők életéről sok érdekességet tudtunk meg Dunai Mónika összekötőszövegéből.

Az emelkedett hangulatot Bolyosné Pethő Ildikó és Karczub Eleonóra zongorajátéka tette még ünnepélyesebbé.

Gyönyörű, csodálatos érzés volt a koncertet végighallgatni, hiszen a zenét hallgatva elfelejtettük mindennapi bosszúságainkat, mindennapi megélhetésünkért vívott küzdelmeinket, az ezzel járó gondok, bajok összességét. A zene tényleg nem ismer határokat, kort, fáradtságot sem, ha átadjuk magunkat dallamának - ha beengedjük gondolataink közé üzenetét –, valahogy rend lesz, jókedv és békesség a lelkünkben.

Horváth Szilvia, az iskola tanára

eKréta belépés

Tanker online magazin

Archív

Powered by mod LCA

Kérem kattintson a képre.