Naptár

Január 2019
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Erasmus blog

Az oldal statisztikája

MaMa91
TegnapTegnap1209
A hétenA héten3913
A hónapbanA hónapban12376
ÖsszesÖsszes160312

„ÉP TESTBEN…” – AZ EGÉSZSÉGÜNKÉRT 2.

A beszélgetés során vendégeink bemutatták saját foglalkozásukat, hasznos tanácsokat adtak a hétköznapi étkezésekkel kapcsolatban. Ágnes a dietetikus szemével értékelte a mai fiatalok étkezési szokásait, kiemelte a negatívumokat, és azt is elmondta, hogyan és mit kellene fogyasztani egy egészséges fiatalnak. Tamás az ételkészítés és menü összeállítás kapcsán beszélt arról, hogy mennyire fontos egy éttermi étel tálalásakor, hogy a vendégek tányérján minden tápanyag a megfelelő mértékben és minőségben jelenjen meg. (Zöldségfélék, fehérje, vitaminok…, ízek, színek harmóniája.) Kis odafigyeléssel mindez az otthoni étkezésekben is könnyen megvalósítható lenne. Tímea az iskolai tapasztalatokkal egészítette ki az elhangzottakat, és azt is elmondta, hogyan törekszik az iskolai kínálatot is az egészséges irányba terelni. (Friss zöldség, saláta a szendvicsekben, különböző saláták is újra kaphatók.) Természetesen szóba került a menza is. Elhangzottak a gyerekek minőségi problémái, amire Tamás próbált magyarázatot adni. (Szerinte egyébként nagy mennyiségben főzni könnyebb, mert minden benne van, és csak só kell hozzá.) Az étlappal kapcsolatban Ágnes reagált a kérdésekre, és azt tanácsolta: „Kóstold meg azt is, amit nem ismersz vagy zöld, mert attól még nem biztos, hogy ehetetlen.” Az ebédhez kapott gyümölcsről pedig megállapítható, hogy bár sokszor kerek, mégsem focizásra szánták!

A beszélgetést követően a 104-es terem alkalmi látványkonyhává alakult, ahol a diákok vendégeink irányításával különböző ételeket készíthettek. Ágnes és Tímea segítségével vendégváró falatkák készültek teljes kiőrlésű német feketekenyérből, körözöttel, sajttal, retekkel, ezalatt mesterszakácsunk három különböző mintasalátát állított össze zöldségekből, fűszernövényekből, sajtokból. A kedvet érző tanulók ezután saját fantáziájuk alapján készítettek el újabb két salátatálat. Az elkészült „menü” szinte percek alatt tűnt el a tálakból, miközben újabb kérdésekkel fordultak a résztvevők szakembereinkhez. A desszerttel Tímea ajándékozott meg minket: gabonapehelyből készített a gyerekeknek különleges finomságot.

A vidám délután előkészítésében, szervezésében és lebonyolításában nagy segítségünkre volt Dávid László, akinek ezúton is köszönjük munkáját!

Áprilisi klubdélutánunk témája a testápolás lesz, ahol kozmetikus, védőnő és gyermekorvos várja majd a tervek szerint kérdéseinket. Akkor is szívesen látunk majd minden érdeklődőt!

Dávid Krisztina

a DÖK segítő tanára

eKréta belépés

Tanker online magazin

Archív

Powered by mod LCA

Kérem kattintson a képre.