Naptár

April 2018
S M T W T F S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Fontos információk!


Szuper Suli Alapítvány 1% Felajánlás

Adószám: 18015827-1-42

(megtekintéshez kérem kattintson IDE)   


Felhívás!

Felvétel matematika tagozatra leendő 5. évfolyamosoknak


Felvételi körzetek

Szülői felügyelet tájékoztató

NYILATKOZAT szülői felügyeleti jogról

Beiskolázás
 

Nagy büszkeséggel osztjuk meg az örömhírt, mely szerint iskolánk

a Nemzeti Tehetségsegítő Tanácstól 2018. március 24-én átvehette az

 „Akkreditált Kiváló Tehetségpont”

minősítést igazoló oklevelet.

Évzáró hangverseny a Gregorban

 

Bella Tibor igazgató úr megnyitó beszédében kiemelte a kettős örökséget, amelyet iskolánk hordoz: a kodályi szellemiséget névadónk, Gregor József nevével fémjelezve.

És akiknek vezénylő kezei gondoskodtak – gondoskodnak - arról, hogy ne  aludjon ki a fáklyaláng: az alapító néhai Kutas Artúrné Edit néni, a már nyugállományban lévő Mogyoróssy Rezsőné Janka néni, valamint Princz Egonné Éva néni, aki 50 évvel ezelőtt tette le névjegyét iskolánk zenei életében, s azóta is töretlen lelkesedéssel, ma már generációkat összefogva él továbbra is a zene csodálatos világában. Tanítványai, Szabó Ágnes - aki 30 éve indította el a Kicsinyek Kórusát -, és Dávid Krisztina – aki 10 éve tanít iskolánkban, s öt éve vette át / az akkor nyugdíjba vonuló Princz Egonnétól/ a Jubilate Nagykórus vezetését – mindent elkövetnek, hogy munkájukkal intézményünk hű és méltó maradjon ehhez a szellemi örökséghez az elkövetkező időkben is.

 

De nemcsak évfordulókban, hagyományokban is bővelkedett ez a hangverseny.

Már a kezdés is szívet melengető volt, amikor a kis elsősök – mint pici angyalkák – virágcsokorral a kezükben bevonultak a templomba, s csengő hangon elénekelték hagyományos templomi köszöntőjüket.

 

Majd az igazgatói köszöntő után Áprily Lajos: Enyedi diákok című versét hallhattuk iskolánk volt tanára, a 95 éves Zichy Lenke néni tolmácsolásában. Ezt a verset mintha rólunk írta volna a költő, s az utolsó sorában mintha üzenetet küldött volna nekünk: „Daloljatok csak enyedi diákok!”

Lenke néni hozzátette: „Daloljatok csak Hősök téri diákok!” , ezzel szinte kijelölve, megmutatva azt az utat, amelyet a jövőben is járnunk kell, hogy érző szívű, értékeket kereső és megbecsülő emberekké váljunk!

 

Ezután sorban csendültek fel a szebbnél szebb dallamok kicsik, nagyok és még nagyobbak (az éneklés által „megfertőződött”– ma már felnőtt - egykori diákok) előadásában .Zenés kirándulásra invitált bennünket  – határok és stílushatárok nélkül térben és időben - a Kicsinyek Kórusa, a Jubilate Nagykórus és a Tavasz Kamarakórus.

Közben elbúcsúztak tőlünk a 8.z. osztály tanulói, akik jövőre középiskolában folytatják tanulmányaikat (de az Örök Diákok Kórusában mindig lesz helyük!).

 

Karai József zeneszerző pedig  – aki ez év őszén ünnepli 85. születésnapját – levélben köszöntötte zenei tagozatunk újabb évfordulóját. Karai tanár úr az 50 éves jubileumi hangversenyünk alkalmából (öt évvel ezelőtt a Zeneakadémián) az énekkarnak és Princz Egonnénak ajánlott ünnepi kórusművel ajándékozott meg bennünket, s ez évi sikereinkben is része volt, ugyanis a Jubilate Nagykórus az ő szerzeményével szerepelt az Éneklő Ifjúság Gálakoncertjén, ahová meghívást kaptak a Minősítő Hangversenyen való sikeres szereplésük – ARANY DIPLOMÁval minősített éneklésük - után. Itt vehette át a kórus – Dávid Krisztina karnagy vezetésével – az igen rangos ÉV KÓRUSA címet! /Gratulálunk a sikerhez!/

 

A csodálatos zenés utazás során  - a fő idegenvezetőkön:a karnagyokon kívül – kalauzaink voltak még a hangverseny szólistáiés hangszeres kísérői: Becska Flóra, Ormosné Beke Csilla és a már szinte „családtagnak” számító Bolyosné Pethő Ildikó.

 

Így forrt össze múlt, jelen és – reményeink szerint – jövendő ezen az estén, melyben szó esett életről, szeretetről, a lélek szabadságáról dalban elbeszélve, „szabadon szállva” a zene szárnyán, s „mint ahogyan a kismadár, a szívünk is szárnyalhatott már.”

 

Köszönjük ezt a csodát, köszönjük a felejthetetlen élményt!

 

Képek

 

      Pap Gáborné

(az iskola tanára)

eKréta belépés

Tanker online magazin

Tehetségpont